Stal
Stal jest stopem żelaza z węglem, obrobionym plastycznie i cieplnie z zawartością węgla nieprzekraczającej 2,11%. Węgiel w stali najczęściej występuje w postaci perlitu płytkowego.
Obecne normy definiują stal jako materiał, w którym znajduje się więcej żelaza niż jakiego innego pierwiastka, o zawartości węgla mniejszej niż 2% i zawierający inne pierwiastki.
Ograniczona liczba stali chromowych może zawierać więcej niż 2% C, lecz 2% jest ogólnie przyjętą wartością odróżniającą stal od żeliwa. Stal obok żelaza i węgla zawiera zwykle również inne składniki.
Do pożądanych składników stopowych zalicza się głównie metale, zwykle chrom, nikiel, mangan, wolfram, miedź, molibden, tytan.
Stal otrzymuje się z surówki w procesie tradycyjnego świeżenia, natomiast w nowoczesnych instalacjach hutniczych dominują piece konwertorowe, łukowe, próżniowe, pozwalające na uzyskanie wysokiej, jakości stali. Surówka jest stopem żelaza z krzemem, magnezem, fosforem i siarką. Surówka hutnicza odlewana jest w postaci bloczków zwanych gąskami. Ze względu na strukturę rozróżnia się surówki białą, szarą i pstrą